Uppdaterad

Köpa Bitcoin 2024– Hur gör man?

Skribent: Admin

Den ultimata nybörjarguiden för dig som är intresserad av att investera i Bitcoin - vi går igenom de olika alternativen!

köpa bitcoin guide

Först – Vad är Bitcoin?

Bitcoin var den första decentraliserade digitala valutan. Den fungerar som kontanter eller som en tillgång som exempelvis guld, den kan överföras via internet över hela världen. Med Bitcoin är det lika enkelt att föra över pengar som att skicka ett e-postmeddelande, men utan behovet av en epostleverantör eller bank. Det innebär att du kan skicka pengar person till person utan mellanhand eller någon tredje part.

På så sätt kan du undvika dyra avgifter och eventuell väntetider som kan förekomma via banken exempelvis om du vill föra över pengar under en helgdag. Man beskriva Bitcoins system på följande sätt: Bitcoin byggs på ett oberoende, globalt och offentligt register som används för att överföra och lagra värde.

Bitcoin är säkert att använda eftersom det är baserat på kryptografi och matematik. Alla användare bestämmer tillsammans över Bitcoin-nätverket och dess regler. Skydd mot inflation är en av fördelarna med Bitcoin eftersom ingen bank eller stat kan besluta om att producera mer Bitcoin.

Bitcoin är på vissa sätt att betrakta som anonymt men det är samtidigt transparent då alla har tillgång till att se alla transaktioner. Det är anonymt på så sätt att varje användare är anonym på nätverket, men vet du vem som äger bitcoin adressen så vet du även hur denna har skickat och tagit emot pengar och hur mycket Bitcoin den har i sin plånbok. 

Det finns ingen stat, bank eller institution som kan kontrollera dina Bitcoins eftersom systemet är helt decentraliserat och kan till följd av detta ej styras av någon myndighet.

 • Snabba och billiga överföringar globalt
 • Anonymt men transparent
 • Nätverket ägs av användarna
 • Bitcoin påverkas inte av inflation
 • Ingen kan beslagta dina pengar då nätverket är krypterat
 • Överföringar sker mellan användare, tredjeparter behövs ej.
 • Bitcoin kan ej påverkas av banker, stater eller institutioner

Köpa Bitcoin – Två sätt

I denna guide delar vi upp de två huvudsakliga sätten att investera i bitcoin, vilket är följande:

Köpa Bitcoin: Du är ute efter att äga Bitcoin, den faktiska kryptovalutan. Detta betyder att du behöver införskaffa, lagra och skattar på din kryptovaluta. På så sätt kan du använda Bitcoin för att köpa saker eller spara dessa privat. Visste du att du även kan köpa Bitcoin med Swish? Läs mer om hur du köper kryptovalutor med Swish hos Kryptobull.se.

Köpa Bitcoin certifikat: Du är ute efter att investera och spekulera i en uppgång av Bitcoins värde utan att äga några faktiska Bitcoin. Du slipper på så vis införskaffa, hantera och lagra någon faktisk kryptovaluta.

Båda sätten innebär i praktiken att man ”investerar” i bitcoin men bara det förstnämnda alternativet innebär att du faktiskt äger någon kryptovaluta. Nedan kommer vi att lista för och nackdelar med vardera alternativ för att sedan gå igenom hur du går till väga steg för steg.

Köpa Bitcoinvaluta – För och nackdelar

Fördelar

 • Ingen kan komma åt dina Bitcoin
 • Skicka och ta emot Bitcoin billigt och snabbt

Nackdelar

 • Du behöver redovisa & skatta 30% av vinsten
 • Du är själv ansvarig för att förvara dina Bitcoin säkert
 • Inget skydd om du tappar bort dina lösenord

Köpa Bitcoin certifikat: För och nackdelar

Fördelar

 • Förvaring och hantering sköts av utfärdaren av certifikatet
 • Bitcoin-certifikat köps på Sveriges största aktietorg
 • Slipp vinstskatt med Bitcoin-certifikar via ISK konto

Nackdelar

 • Du betalar en viss procent till utfärdaren av certifikatet
 • Du kan endast köpa/sälja under handelsplatsens öppettider
 • Du äger inga faktiska Bitcoin

Köpa Bitcoin – Steg för steg

Har du bestämt dig för att köpa och äga dina egna Bitcoin? Välkommen till kryptovärlden! Nu kommer vi att gå igenom steg-för-steg så att du kommer igång på nolltid. I denna guide kommer vi utgå från hur du köper Bitcoin på Coinbase, processer ser i princip likadan ut om du istället vill köpa Bitcoin via den svenska kryptobörsen Trijo. Dessa är de fyra steg som krävs för att börja använda Bitcoin idag:

 1. Registrera dig på Coinbase (Eller Trijo)
 2. Köp dina första Bitcoin
 3. Förvara dina Bitcoins
 4. Skicka, ta emot och skatta på Bitcoin 

Först kommer vi gå igenom hur och vart du skapar en gratis Bitcoin plånbok, något som är nödvändigt för att du ska kunna köpa din första Bitcoin. Därefter förklarar vi hur du skyddar och lagrar dina Bitcoins. Det sista steget är att gå igenom hur du gör för att skicka och ta emot bitcoin. Förhoppningsvis hjälper detta dig att undvika vanliga nybörjarfel.

Steg 1 – Köp Bitcoin

Vi rekommenderar att du köper dina första Bitcoin på ett pålitligt och väl etablerad handelsplats för Bitcoin, vi rekommenderar Coinbase för detta. Klickar du på någon av våra länkar till Coinbase så kommer du att få 95kr i Bitcoin gratis när du köper bitcoin för 950kr. Men du behöver självfallet inte handla för så mycket om du inte önskar det. 

Det finns många handelsplatser att välja mellan, alla är inte säkra och pålitliga. Coinbase är väletablerade och har funnits med länge – sidan anses av många som det absolut mest pålitliga på marknaden. Vissa använder tjänsten endast för att få tillgång till deras plånbok, utan att ens behöva köpa eller sälja något på deras handelsplats. 

Steg 2 – Förvara dina Bitcoin

Även om många väljer att lagra sina Bitcoin direkt på ”exchangen” i det här fallet Coinbase så är det inte rekommenderat att ha sina Bitcoin lagrade på en ”exchange” alltså en handelsplats för Bitcoin då dessa är extra utsatta för eventuella hacking och försök till intrång då kriminella vet om att en stor mängd kryptovaluta förvaras på deras servrar. Du riskerar även att i värsta fall förlora dina Bitcoin om företaget skulle gå i konkurs.

När du har köpt Bitcoin på en marknadsplats rekommenderar vi alltså starkt att du överför dem till en säker hårdplånbok speciellt när det handlar om lite större belopp. En hårdvaruplånbok är kort och gott en krypterad USB sticka som gör att man kan  förvara sina Bitcoin offline – för detta rekommenderar vi Ledger wallet

Steg 3 – Skicka, ta emot och skatta på Bitcoin

När du har köpt Bitcoin via Coinbase och skapat en Bitcoin plånbok på Blockchain.com, varför inte testa att utföra din allra första Bitcoin transaktion. Det är ett bra sätt att förstå hur systemet fungerar och hur det fungerar när man skickar och tar emot Bitcoin.

För att göra detta behöver du bara ta din offentliga Bitcoin-adress för den plånbok du vill skicka till och skriva in den som mottagare när du klickar på ”skicka bitcoin” på Coinbase. Din offentliga Bitcoin adress består av en kod på 27-34 bokstäver och siffror, adressen kan exempelvis se ut så här:

cdQgPqBk31Uw6L7wnMjxC6RiIvIofH6CQ

De flesta plånböcker skapar QR-koder för nycklarna för att göra det enklare att skicka och ta emot Bitcoin. Du kan scanna in denna eller klistra in din kod i fältet för mottagare hos Coinbase.

Bitcoins minsta valör utgörs av 0.00000001 BTC detta kallas för en satoshi. När du ska göra en transaktion kommer plånboken vanligtvis generera en föreslagen transaktionsavgift. Denna varierar beroende på marknaden och belastning på systemet. Du kan välja avgift själv och ju högre avgift, desto snabbare genomförs transaktionen.

Det finns även bankkort som låter dig växla mellan Bitcoin och andra valutor, exempelvis är det möjligt att både växla och föra över Bitcoin till andra användare med Revoluts kreditkort.

Köpa bitcoin certifikat – Steg för steg

Du väljer genom detta tillvägagångssätt att investera i Bitcoin genom att köpa Bitcoin certifikat! På detta sätt slipper du all hantering och förvaring av Bitcoin men kan förhoppningsvis ta del av den fortsatta värdeökning som Bitcoin historiskt sett är känd för. Detta sker i tre steg:

 1. Registrera dig och skapa ett ISK konto på Avanza
 2. För över pengar till ditt ISK konto hos Avanza 
 3. Köp värdepappret/certifikatet Bitcoin XBT

Här på kryptokoll rekommenderar vi alltid Avanza som plattform för köp och sälj av Bitcoin certifikat. Avanza är sveriges största handelsplats för aktier och värdepapper. Avanza Bank är en mycket omtyckt och respekterad bank och du är i trygga händer när du skapar ett konto där.

Att registrera sig hos Avanza är enkelt, du skapa ett konto med BankID. När du har skapat ett konto så skapar du ett ISK konto. När detta konto är skapat så kan göra en banköverföring till just detta kontot, du kan börja med bara en liten summa för att få en känsla för hur det går till. När pengarna är på kontot är allt du behöver göra att söka upp Bitcoin certifikatet och köpa önskat antal. Därefter är det bara att luta dig tillbaka och förhoppningsvis bevittna en god avkastning på din investering.

Köpa bitcoin certifikat: Steg 1 – Registrera dig på Avanza 

För att kunna köpa ett Bitcoin-certifikat så behöver du tillgång till en handelsplats som erbjuder dessa. Därför behöver du öppna ett konto hos Avanza. Att registrera sig hos Avanza är gratis och kräver ingen insättning, du skapar ett konto enkelt med hjälp av mobilt bankID och hela processen går på ett par minuter.

När du har skapat kontot så kan du i lugn och ro kika runt på Avanza och göra dig bekväm med layout och hur du orienterar dig på hemsidan. Du har i registreringsprocessen förmodligen fått möjlighet att öppna ett ISK konto, har du inte gjort et regan så kan du göra det i din profil.

ISK konto står för investeringssparkonto och ger dig möjlighet att spara pengar på kontot samt att investera i aktier och tillgångar via kontot. Till skillnad från andra kontoformer hos Avanza så schablonsbeskattas kontot med 0,453% årligen, detta betyder att du slipper vinstskatten på 30% om du gör vinst på dina investeringar. Du slipper även deklarera dina innehav och avyttringar i din k4 enkät.

Köpa bitcoin certifikat: Steg 2 – Gör en insättning 

När du har registrerat dig hos avanza och öppnat ett ISK konto så är nästa steg att föra över pengar till Avanza. Detta gör du i din profil under ”insättningar”. Dessa insättningar brukar behandlas redan samma dag om det sker under en arbetsdag. Insättningar och uttag är gratis hos Avanza och de kostar med andra ord ingenting att börja handla på plattformen.

Känns det lite läskigt att föra över pengar bara sådär till en ny bank så kan du alltid börja med en liten insättning. Så fort dina pengar finns tillgängliga på ditt ISK konto så kan du gå vidare med nästa steg.

Köpa bitcoin certifikat: Steg 3 – Investera i Bitcoin-certifikat

Okej nu finns pengarna på ditt ISK konto och du är redo att köpa ditt första Bitcoin-certifikar. För att göra detta så söker du på ”Bitcoin XBT” i sökrutan uppe i det högra hörnet på hemsidan. Du kommer nu se att det finns lite olika alternativ Bitcoin XBT följer bitcoin i SEK och Bitcoin XBTE fööjer bitcoin i Euro. Det spelar ingen roll vilken du väljer men för enkelhetens skull så rekommenderar vi XBT.

Klicka på Köp och fyll i det antal certifikat som du önskar, det totala beloppet plus courtage (avgift för köp) kommer synas innan du bekräftar din order. Tänk även på att det tillkommer en liten avgift i procent till utfärdaren av certifikatet, detta är något som debiteras löpande och är inget som du behöver göra själv.

Sådär! Nu är du inne i Bitcoin världen och kan följa värdet på dina ceretifikar i din profil under ”innehav”.

Skatt och deklaration

Tänk på att transaktioner som sker med bitcoin, dvs köp och sälj betraktas som avyttringar. Detta betyder att du vid varje enskild affär är tvungen att skatta 30% av vinsten (positiv värdeutveckling av dina bitcoin) från införskaffningstillfället till avyttringstillfället. Detta ska sedan deklareras i din K4 årligen, vi har skrivit en artikel om detta som går att läsa här.

Känns detta steg krångligt så rekommenderar vi att du istället överväger att investera i Bitcoin-certifikat, något vi kommer gå igenom i nästa steg.

Sådär – nu vet du allt du behöver för hur du kommer igång med att köpa Bitcoin. I nästa steg kommer vi att gå igenom hur du istället investerar i Bitcoin utan att faktiskt köpa Bitcoin. 

Sammanfattning

Det är viktigt att förstå hur Bitcoin fungerar innan du investerar dina pengar. Ta lite tid att förstå Bitcoin, hur det fungerar och hur man förvarar sina bitcoin säkert. Vi har skrivit många artiklar på denna sida som du är välkommen att läsa innan du tar ett beslut om detta är något du vill ge dig in i, klicka här för att hitta fler artiklar och guider.

Och som vanligt, inget på denna sida bör tas som finansiell rådgivning och att investera i kryptovalutor innebär att du utsätter ditt kapital för risk!