Vad är Ethereum?

Ethereum är efter Bitcoin nummer två på listan för populära kryptovalutor och har bland kryptovalutor det näst största börsvärdet. Denna revolutionerande plattform är skapad av den rysk-kanadensiska programmeraren Vitalik Buterin, systemet utnyttjar blockchain-tekniken för att bygga smarta kontrakt mellan dess användare. Ether är själva valutan och brukar beskrivas som bränslet för plattformen och nätverket Ethereum.

Intresserad av att köpa Bitcoin? Läs vår artikel ”Investera i Bitcoin 2024 (ultimata nybörjarguiden)” 

Ether är alltså i grunden en så kallad “blockchain application plattform” och kan beskrivas fungera som ett decentraliserat app store. Denna så kallade ”appstore” stödjer en ny typ av decentraliserade appar (“dappar”).

Ethereum
investera i bitcoin
  • Skapa gratis konto

  • Investera i Bitcoin & Ethereum

  • Registrering med BankID

  • Slipp deklarera (ISK-konto)

GÅ TILL AVANZA

Smarta kontrakt med Ethereum

Eftersom ETH är så mycket mer än bara en valuta så har många förhoppningen att systemet ska lägga grund för en framtid där smarta kontrakt tillhör vardagen. Smarta kontrakt kan programmeras så att en 3:e part blir överflödig.

Ett exempel på två simpla kontrakt vore följande:

  1. Vi har 3 personer X Y Z, De alla skriver på ett kontrakt som har villkoren att när X betalar Y 1st ETH så ska Z betala X 2st ETH. När alla har skrivit under på kontraktet kommer systemet sedan garantera att efter X betalat Y så kommer Z betala X.
  2. Tänk klassiska problemet när du köper någonting från blocket och avsändaren vill att du ska swisha pengar först men det vill inte du då det finns en risk att personen inte skickar paketet.Med att smart kontrakt via Ethereum så kan ni skriva på att när avsändarens paket nått ditt postombud så kommer en betalning automatiskt ske från din digitala plånbok till avsändarens plånbok. Eftersom din betalning (dina ETH) lagras i blockkedjan under tiden så kommer betalningen ske oundvikligt när villkoren uppfyllts. Skulle personen i fråga ha skickat dig ett tomt paket så finns transaktionshistoriken och era överenskommelser offentligt vilket förenklar evt utredning av bedrägeri.
[fusion_youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=TDGq4aeevgY” alignment=”center” width=”” height=”” autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” /]