Uppdaterad

Köpa Bitcoinplånbok – Vilken är bäst?

Skribent: Admin

En Bitcoinplånbok består av ett mjukvaruprogram som du kan använda för att lagra Bitcoin. Tekniskt sett kan Bitcoin inte lagras, men då din Bitcoinplånbok använder sig av en privat nyckel för att kunna presentera ditt Bitcoin-saldo, bör det ses som en träffsäker beskrivning.

Bitcoin plånbok

Vad är en Bitcoinplånbok?

Du kan även skicka och ta emot Bitcoin-transaktioner med hjälp av din plånbok, och det är i huvudsak fem typer av Bitcoinplånböcker som existerar i dagsläget; hårdvaruplånböcker, mobila plånböcker, datorbaserade plånböcker, offline-plånböcker samt molnbaserade plånböcker.

Nedan ska vi bekanta oss med samtliga av dessa:

Hårdvaruplånböcker: En hårdvaruplånbok, likt de som Ledger samt Trezor erbjuder, medger en säker lagring av Bitcoin då alla känsliga data, likt din privata nyckel, aldrig lämnar enheten.

Mer specifikt behöver du inte oroa dig för en eventuell förlust av dina Bitcoin om din dator eller mobil skulle stjälas eller tappas bort. Detta då du får ta del av ett extra säkerhetslager ,då du både behöver din hårdvaruplånbok samt en mobiltelefon eller dator för att kunna utföra Bitcoin-transaktioner.

Mobila plånböcker: Dessa typer av plånböcker är inte lika säkra i jämförelse med hårdvaruplånböcker. Detta då en risk för att bli hackad föreligger då du alltid är uppkopplad mot internet.

Om du kopplar upp dig mot publika Wifi-nät med din mobiltelefon kan dock en VPN-tjänst för Android eller iOS vara behjälplig. Detta då din egentliga IP-adress döljs, så att hackare inte kan avlyssna vad du gör på din mobila enhet.

Utöver detta finns det även en viss risk för att du förlorar dina Bitcoin om du skulle tappa bort din telefon, eller om din telefon skulle bli stulen. Denna plånbok medger dock flexibilitetsfördelar då samtliga viktiga data lagras på din mobil, som ofta följer med överallt.

Datorbaserade plånböcker: Bitcoinplånböcker som lagrar din privata nyckel på din datorhårddisk är lika säkra som de övriga plånböcker som nämns, men en viss risk föreligger för att drabbas av virus eller malware.

Det är dessutom något svårare att betala med datorbaserade Bitcoinplånböcker i fysiska affärer, även om du lagrar dina Bitcoin på en laptop.

Offlineplånböcker: Dessa plånböcker lämpar sig väl för alla som vill kunna lagra Bitcoin på ett säkert sätt, under en längre tidsperiod.

En offlineplånbok kan exempelvis bestå av ett USB-minne, eller en helt vanlig papperslapp varpå din privata nyckel återfinns. Att utföra transaktioner med en offlineplånbok bör dock beskrivas som omständligt.

Molnbaserade plånböcker: En extern part lagrar dina filer samt alla viktiga uppgifter, och krypterar dessa på ett säkert sätt. Krypteringslagret innebär att du alltid få åtkomst till dina Bitcoin, medan de som ansvarar för den molnbaserade plånboken aldrig kan komma åt din kryptovaluta.

Men då den molnbaserade tjänsten aldrig kan dekryptera information gällande ditt konto kan du aldrig återställa ditt lösenord. Du bör därför välja ett mycket säkert lösenord, samt skriva upp och lagra detta på en säker plats.

Vilken Bitcoinplånbok ska man välja?

Det är viktig att du väljer en Bitcoinplånbok som passar för dina behov i samband med att du investerar i Bitcoin. Närmare bestämt bör offlineplånböcker passa för långsiktiga investerare, medan molnbaserade-, datorbaserade- och hårdvaruplånböcker bör betraktas som säkra allroundlösningar.

På mobila Bitcoinplånböcker bör du dock endast lagra mindre belopp, för att istället lagra huvudparten av din kryptovaluta med hjälp av ett annat plånboksalternativ.