Uppdaterad

Vad är Dash?

Skribent: Admin

Lär dig vad Dash är och hur du handlar det enklast.
Hva er Dash?

Dash är kryptovalutan som erbjuder snabba transaktioner och är inriktade på att göra digitala valutor mer användarvänliga.

Till skillnad från Bitcoin ensidiga nätverk, där allt arbete på nätverket utförs av “miners” så använder denna valuta ett tudelat system. Vissa av nätverksfunktionerna, till exempel arbetet kring att skapa nya block hanteras av gruvarbetarna ”miners”. Den andra delen av nätverket består av ”masternoder” som utför de tre olika transaktionerna som nätverket erbjuder “Sending” dvs vanlig överföring, “Instant sending” direktöverföring samt “Private sending” som är en anonym transaktion.

Intresserad av att köpa Bitcoin? Läs vår artikel ”Investera i Bitcoin” 

Hur fungerar DASH?

Alla transaktioner verifieras och loggas av nodes, men det finns aktörer i nätverket med större makt och trovärdighet än andra, dessa kallas för Masternodes och besitter minst 1000st DASH. Eftersom “masternodes” erbjuder viktiga nätverksfunktioner nätverkets avkastning upp mellan “miners” och “masternoder”, varvid varje grupp tjänar 45% av de nygenererade mynten som skapas av de arbetet de tillsammans utför.

De återstående 10% går till en gemensam”budget” eller ”treasury” -systemet där det flödande kapitalet är tänkt att bidra till utvecklingen eller direktmarknadsföring av valutan.

Utvecklarna tar kontinuerligt emot tips från sin användarbas och jobbar för att förenkla användandet och hanteringen av valutan (något som har varit ett problem för att få valutan att sprida sig ännu mer). Istället för att ett gäng utvecklare tillsammans ska komma överrens om framtiden för valutan så sker det i Dash fall genom omröstning där endast “Masternodes” tillåts rösta dvs storägarna av valutan.

En av de stora förväntningarna marknaden framöver är att teamet ska lansera tjänsten “Dash Evolution”. Idag om man ska skicka kryptovaluta behöver både sändare och mottagare göra detta via en elektronisk plånbok och manuellt dela långa unika adresser. Målet med “Dash Evolution” är att man ska kunna finna allas digitala plånböcker samlade i en app och genom ett snabbt knapptryck kunna söka fram rätt person.