Vad är Ripple (XRP)?

Denna kryptovaluta är till skillnad från Bitcoin och i likhet med Ethereum mycket mer än endast en digital valuta. Målet är att skapa och upprätthålla ett system som via sitt nätverk erbjuder omedelbara överföringar och avgiftsfria internationella transaktioner.

Intresserad av att köpa Bitcoin? Läs vår artikel ”Investera i Bitcoin 2024 (ultimata nybörjarguiden)” 

Plattformen erbjuder flera olika olika lösningar, varav de mest populära är xCurrent och xVia som båda tillåter banker och företag att behandla betalningar, valutaväxlingar och överföringar för sina kunder.

Ripple

Denna tjänst växlar alla valutor enligt kurser som fastställs genom ett slags auktion. Man kan också göra betalningar i alla valutor. Dessutom finns Ripples egna pengar, vanligen kallade XRP. Till skillnad från hur det är med andra kryptovalutor kan man också sätta in pengar i Ripple. Tjänsten är bland annat utvecklad för att möjliggöra snabbare betalningar än med den mest kända kryptovalutan Bitcoin.

Vidare har plattformen har ett väldigt tydligt användningsområde ur ett kommersiellt perspektiv och idag arbetar flera banker med att implementera denna teknik i sina interna system för att kunna erbjuda sina kunder omedelbara överföringar och betalningar.

Ripple har sedan start väckt intresset hos flera stora finansiella institut som velat ta del av betalningssystemet men även kryptovalutan. Bland annat använder följande företag och banker Ripple som en del av sina intranät för transaktioner:

  • UniCredit
  • UBS
  • Santander
  • Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Handla Ripple-certifikat på eToro

eToro
Öppna konto
guide
  • 5 miljoner användare

  • Erbjuder dig att kopiera topptraders

  • Köp certifikat för Bitcoin, Dash, Ethereum, Litecoin, Ripple och Ethereum Classic.
  • Gratis insättning, 25USD avgift vid uttag. För spreads se vår guide.

Så hur fungerar Ripple?

Om person A vill skicka pengar till person B så ansluter sig person A till nätverket vi en “gateway”, växlar sin ordinarie valuta mot ripples och skickar dessa via blockkedjan till person Bs “gateway”.

Inga ripples förflyttas men däremot sker en obligatorisk växling av samma antar ripples till vald valuta i person Bs “gateway”. Två växlingar har skett på två olika platser, men inga pengar har förflyttat sig fysiskt mellan dom två personerna.

Detta system liknar det vi kan nyttja idag fysiskt med hjälp av Western Union, sätter du in 500 kr på deras kontor i Sverige så kan din kusin hämta ut 500kr på ett annat kontor i Argentina. Till skillnad från western union så sker en överföring på Ripple-plattformen omedelbart och avgiftsfritt via blockkedjan.