Vad är Blockchain?

Blockchain är tekniken som tillåter oss att använda kryptovalutor, idag finns det en utbredd optimism kring att denna teknik kommer att förändra handel och företagsamhet i grunden.

Idén  i sig är mycket enkel – det handlar helt enkelt om att transaktionerna som sker lagras på samtliga datorerna hos dem som är med i kedjan. I och med detta så kan samtliga som är med i blockkedjan följa aktiviteterna i realtid.

investera i bitcoin
  • Skapa gratis konto

  • Investera i Bitcoin & Ethereum

  • Registrering med BankID

  • Slipp deklarera (ISK-konto)

GÅ TILL AVANZA

Transparensen gör det i princip omöjligt att manipulera och ändra en transaktion i retroaktivt. Om någon tar bort en transaktion eller på annat vis ändrar denna så kommer kedjan brytas då “blocken” i kedjan är förankrade i varandra och felaktig information leder till en “kortslutning”. Köpare, säljare, tillsynsmyndigheter och alla andra som beviljats ​​tillgång kan se samtliga transaktioner eftersom alla har sin egen ständigt uppdaterad kopia av blockkedjan på sin anslutna enhet.

Blockchain

Det är detta som menas med decentralisering, alltså att samtliga användare är en pusselbit för att få tekniken möjlig att operera. Detta i motsats till det vanliga centraliserade systemet där till exempel endast banker besitter informationen kring alla transaktioner som sker och vad som händer med ens pengar. Skulle det till exempel försvinna 1000 kr från ditt bankkonto skulle du vara tvungen att höra av dig till banken för att se vart dessa tagit vägen, detta skulle inte behövas eftersom denna information finns lagrad i blockkedjan, dock kan du då heller inte få hjälp av någon bank med att återfå pengarna.

Det tekniska

1. Blockchain består av ett nätverk av medlemmar och en loggbok, en digital liggare eller journal (på engelska ledger) där transaktionen registreras.

2. Information sparas permanent i ”block”. I en nod, slutpunkt eller omkopplingspunkt, finns en kedja av dessa block, dessa innehåller de senast utförda transaktionerna och som validerar transaktionen.

3. När transaktionen är validerad, kopplas den samman med andra transaktioner och det skapas ett nytt block som lagrar denna information i den digitala journalen.

4. Själva överföringen av informationen blir inte klar förrän dess block har blivit tillagt i blockkedjan. Kedjan sparas och finns tillgänglig för alla anslutna till nätverket.

5. En stor Skillnad mellan vanliga distribuerade databaser och blockkedjor är att blockkedjan har bysantinsk feltolerans, detta betyder att en minoritet av noderna i systemet kan bli hackade eller sluta fungera utan att systemet kollapsar.

[fusion_youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=RplnSVTzvnU” alignment=”center” width=”” height=”” autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” /]