Uppdaterad

Vad är Bitcoin?

Skribent: Admin

Lär dig allt om kryptovalutan Bitcoin - Hur du handlar, byter och förvarar.
Bitcoin

Bitcoin var den första typen av valuta som kallades kryptovaluta, men vad är bitcoin egentligen? Syftet med Bitcoin är likt alla valutor att kunna använda som betalningsmedel eller för att lagra värde. Men eftersom Bitcoin är en krytovaluta så skiljer den sig från traditionella valutor dvs “Fiatpengar”. Deras värde baseras enbart på att den institution (staten) som ger ut dessa pengar garanterar att dessa är värda något. Bitcoin fungerar på ett liknande sätt men styrs helt och hållet av utbud och efterfrågan.

Bitcoin är kort och gott en global, digitala valuta skapad för en global och digital värld. Med hjälp av Bitcoin kan du både skicka och ta emot pengar till eller från vem som helst som har en plånbok på Bitcoins blockkedja. Att kunna skicka och ta emot pengar är i sig inget revolutionerande, det som gör Bitcoin unikt är att ingen äger systemet som transaktionerna sker på. Med andra ord finns inga mellanhänder som kontrollerar eller bestämmer över vilka transaktioner som får ske eller hur de ska ske. Jämför detta med en banköverföring där du måste lämna över dina pengar till banken och de sedan måste godkänna och spåra din överföring. Bitcoin är med andra ord öppet för alla och kontrolleras inte av någon.

Intresserad av att köpa Bitcoin? Läs vår artikel ”Investera i Bitcoin 2024 (ultimata nybörjarguiden)” 

Hur fungerar Bitcoin?

Detta kan vara lite komplicerat att förstå för någon utan teknisk bakgrund. Men vi ska försöka hålla det så kort och koncist som möjligt. Bitcoin hanterar betalningar och överföringar med hjälp av en blockkedja. En blockkedja består av noder på ett nätverk och är i grund och botten massvis med datorer som kommunicerar med varandra.

Bitcoin skapas i samband med att en transaktion sker på blockkedjan, för att en transaktion ska kunna ske behöver den verifieras av datorerna på nätverket. När en transaktion sker skickas informationen i nätverket och datorerna börjar arbeta för att verifiera transaktionen. Att få sin transaktion verifierad av noderna på nätverket kommer det till en kostnad och betalas ut i form av nya fraktioner av nya Bitcoins (Ägarna av datorerna brukar därför kallas ”miners”).

Själva verifieringsprocessen går förenklat att beskriva som en kontroll av att de Bitcoin som skickas ägs av personen som försöker skicka dessa samt att dessa Bitcoin ej redan har skickats eller försöker skickas till någon annan samtidigt. När detta verifieras skapas ett nytt block i kedjan av redan existerande block (Därav blockkedja), detta block innehåller information om transaktionen och lagras i blockkedjan för evigt, det nya blocket innehåller samtidigt en liten del av det tidigare blocket i kedjan och säkerställer därmed att det ej kan ske förändringar i ”historiken” utan att blockkedjan ”bryts”.

Varför är intresset för Bitcoin så stort?

Bitcoin fungerar perfekt för snabba överföringar av pengar mellan personer eller företag över hela världen. Ska du skicka pengar via banken idag till utlandet så blir du tvungen att vänta flera dagar, med Bitcoin går det på någon timme. Tanken av att kunna skicka pengar till vem som helst, var som helst utan att någon kan hindra dig är något som många gillar. Av förklarliga skäl finns det mycket motstånd från både banker och myndigheter när det kommer till Bitcoin, oron kretsar i huvudsak kring pengatvätt, finansiering av kriminalitet såväl som skatteplanering och skatteflykt.

Faktum är dock att Bitcoin-överföringar inte är anonyma. Den du köper Bitcoin av vet vilken Bitcoin-adress du använder och kan därefter följa dina Bitcoin-transaktioner i blockkedjan som är helt öppen för vem som helst att läsa i all framtid. Det som inte finns i blockkedjan är personuppgifter (därför kallas Bitcoin för pseudonymt istället för anonymt). Förutsatt att du vet vem som äger Bitcoin-plånboken som en transaktion sker från så är det mycket enkelt att straffa denna typ av beteende. En annan teori kring bankerna och statens motstånd till Bitcoin är helt enkelt att de är rädda att bli av med kontrollen över befolkningens tillgångar. Både bank och stat kan i teorin när som helst frysa och beslagta dina tillgångar – detta är ej möjligt när det kommer till tillgångar sparade i blockkedjan.

Bitcoin har fått allt mer och mer uppmärksamhet i media allt eftersom värdet ökat explosionsartat under 2017. Det finns en utspridd oro kring att Bitcoin är mitt i en spekulativ bubbla som förr eller senare kommer spricka. Ha i åtanke att denna retorik även spreds när nivåerna 1/10 av dagens värde. Samtidigt finns en utbredd optimism för tekniken. Fler och fler ekonomer samt professorer har nu börjat uttrycka sig positivt angående valutan. Många tror att den ökning vi sett på senare tid endast är början av en uppgång.

Är du reda att köpa dina första bitcoins så kika gärna på vår guide ”Investera i Bitcoin 2024 (ultimata nybörjarguiden)”  Där går vi även igenom för och nackdelar med att investera i Bitcoin certifikat eller köpa egna faktiska Bitcoins lagrade på blockkedjan.