Tio saker du bör veta innan du handlar kryptovaluta

1

Hur köper jag Bitcoin säkert? Håll dig till stora och beprövade exchanges, extrapris och specialerbjudanden finns inte. Låter det för bra för att vara sant så är det förmodligen det. Se de exchanges vi rekommenderar.

2

“Bitcoin är dyrt, hur ska jag ha råd att köpa en Bitcoin?”

“Varför köpa en (1) Bitcoin när jag kan få 11 000 Ripple för samma pris?”

Detta är en vanlig nybörjarfälla som kallas “unit bias”. I kryptovärlden spelar det ingen roll om du har en hel enhet eller en hundradels enhet, allt handlar om hur många enheter som finns i cirkulation och hur stor andel du äger av dessa. Detta går enkelt att ta reda på, på hemsidor så som coinmarketcap.com. Du kan få 11 000 Ripple för priset av en (1) Bitcoin, men Ripple har å andra sidan ett cirkulerande antal på 40 miljarder enheter medan Bitcoin endast har cirka 17 miljoner.

3

Vill du veta vart du kan köpa en viss altcoin (alternativ kryptovaluta till Bitcoin) så gör du detta på Crypto-to-crypto exchanges. För att hitta vilken exchange som erbjuder dig dessa. Gå till coinmarketcap.com, sök på kryptovalutan och klicka sedan på Markets så listas den handelsplatserna där kryptovalutan förekommer som ett handelspar med andra kryptovalutor.

De flesta kryptovalutorna går att handla på plattformarna vi rekommenderar under på vår hemsida. Osäker vilken du ska börja med? Använd världens största krypto-exchange, Binance.

Binance

4

“Vart sparar jag kryptovalutan som jag växlar till mig?”

Handlar du för stora pengar bör du ALDRIG lagra din kryptovaluta på en exchange. Spara de istället på en hardware wallet. Läs mer om digitala plånböcker.

Har du trots allt valutan på en exchange – ha ALLTID igång 2FA (Two Factor Authentication) Handlar du med hjälp av certifikat så äger du inga verkliga kryptovalutor och behöver således inte fundera kring förvaring. Är du osäker på skillnaden mellan certifikat och att handla kryptovaluta? Kika in vår artikel ”Certifikat vs kryptovaluta”.

5

Förstå skillnaden mellan circulating supply, total supply och volumeMarket cap (marknadsvärde) säger på egen hand inte speciellt mycket utan du måste väga in dessa tre nyckeltal. Market cap tar endast hänsyn till circulating supply och inte till total supply där mellanskillnaden ofta hålls låsta av grundarna, detta innebär att ju längre andel som cirkulerar ju högre pressas priserna. Alltså innebär det att om en andel av de låsta enheterna hamnar på marknaden så kommer detta driva ner priset på valutan då utbudet ökar.

6

Även om market cap inte säger allt så är det något av en indikator för värdet av en kryptovaluta så kan det säga någonting om hur riskabel en investering i detta projekt är. Exempelvis är en kryptovaluta med stor market cap generellt sett en säkrare investering än en kryptovaluta med en liten market cap som väldigt få personer känner till eller använder sig av.

En kryptovaluta så som Ethereum eller Ripple som ligger på andra och tredjeplats sett till market cap har fler utvecklare mer struktur och en hängiven community. Dock finns det fördelar med kryptovalutor med liten market cap är att de kan växa extremt mycket och extremt snabbt så fort de gör sig ett namn på marknaden, men risken är också att projektet dör ut eller aldrig lyckas leverera en fungerande produkt, alltså en stor uppsida men hög risk.

7

Glöm inte skatten, i Sverige är du tvungen att deklarera och skatta på dina vinster samt ALLA transaktioner som sker krypto-till-krypto.

Vi på Kryptokoll anser att alla borde göra rätt för sig i denna fråga och motarbeta den tröttsamma myten att kryptovaluta är till för droghandel och kriminella. Vill du läsa mer om hur du går tillväga så kan du kika in vår artikel Hur beskattas kryptovaluta”.

8

Vill du minska risken? Sprid då ut dina köp över tid och köp inte allt på samma gång. Går kursen upp är du glad att du köpte, går kursen ner är du glad att du inte köpte för mer och att du nu kan öka din position till ett lägre pris. Detta brukar på engelska kallas ”Dollar cost averaging”. 

9

Lita inte blint på tekniska analyser (TA), utan ta dessa med en nypa salt. Kryptovaluta-marknaden är extremt volatil och fungerar sällan lika logiskt som den vanliga börsen. De mest erfarna och pålitliga rösterna på marknaden är oftast de mest ödmjuka och insedda i att det är extremt svårt att förutspå marknaden på kort sikt. De som påstår att de kan, det är dom man ska hålla sig undan från. Med detta sagt menar vi dock inte att teknisk analys inte är ett effektivt redskap om det utförs på rätt sätt av personer med kunskap och erfarenhet. 

10

Gå med i facebook grupper som KryptoSverige och/eller Bitcoinskolan samt följ kryptokanaler på Youtube för att lära dig mer om ämnet. När det kommer till Youtube gillar vi kanalerna Datadash samt Luis Thomas. Var medveten om att den finns många användare på Youtube som har egen agenda när det kommer till att promota/haussa diverse alternativa kryptovalutor. Antingen har de själva köpt in sig eller så har de fått betalt för att marknadsföra projektet, så med andra ord, gör ALLTID dig egen research innan du investerar.

investera i bitcoin
  • Skapa gratis konto

  • Investera i Bitcoin & Ethereum

  • Registrering med BankID

  • Slipp deklarera (ISK-konto)

GÅ TILL AVANZA