Uppdaterad

Deklarera kryptovaluta 2025: Detta gäller!

Skribent: Admin

Har du köpt eller sålt Bitcoin eller annan kryptovaluta under 2020? Då är du tvungen att skatta 30% på vinsten, vi förklarar hur!

deklarera kryptovaluta

Vill du läsa om denna tjänsten direkt så klicka här!

Oavsett om du sålt eller köpt kryptovaluta så är du enligt lag skyldig att redovisa din handel. Gör du inte detta och skatteverket får nys om att du i senare skede avyttrar dina digitala tillgångar så kan det få rättsliga följder. Skulle det trilla in belopp över 50 000 kr på ditt bankkonto från en utländsk handelsplattform så kan du räkna med att din bank kommer att börja ställa frågor.

Tyvärr ligger Sverige efter när det kommer till utvecklingen inom kryptovalutor.

Idag klassas nämligen inte exempelvis Bitcoin eller Ethereum som pengar/betalmedel. De klassas istället som ”tillgångar” och ska därmed redovisas i din k4-enkät. Detta skall alltså ske på samma sätt som om du äger, sålt eller köpt exempelvis Guld eller silver.

I följande artikel beskriver vi hur du räknar ut din vinst eller förlust av handeln under året Skatta på kryptovaluta

Skatteverket begär idag att du ska räkna ut vinst/förlust för varje transaktion, vill du läsa mer om detta på skatteverkets hemsida klicka här. Det är enkelt för dig som endast har köpt eller sålt kryptovalutor vid enstaka tillfällen. Men det innebär extrem huvudvärk för personer som har trade:at kryptovalutor.

Det är inte ovanligt att personer insatta i kryptovalutor spekulerat i dessa digitala tillgångar använt tradingbottar och utfört tusentals transaktioner under årets gång.

Skatteverket är på jakt kryptoinvesterare

Ett exempel på detta är svensken Linus som just nu begärs på miljoner till följd av sin handel med kryptovalutor. Summan som skatteverket begär av Linus är långt mer än vad han faktiskt har tjänat på sin handel.

Detta är ett problem som kan uppstå om du exempelvis:

  1. Investerar i Bitcoin och tiodubblat din investering.
  2. Växlar (avyttrar) dina Bitcoins mot en annan digital valuta som Ethereum.
  3. Priset på Ethereum störtdyker och du säljer denna tillgång till 1/10 av ursprungsvärdet.

Vid detta laget har du vid växlingstillfället (avyttringstillfället enligt skatteverket) gjort en vinst på 90% när du sålde dina bitcoin. Du är nu skyldig skatteverket 30% av dessa 90% som du gjort i vinst.

Men du växlade till dig Ethereum för dessa pengar och de finns idag inte kvar. Du har alltså inte tjänat några pengar, men är fortfarande skyldig 30% av den vinsten som du realiserade vid växlingstillfället i steg 2.

Har du tradeat kryptovalutor och känner dig nu stressad över deklarationen? Var lugn – det finns en smidig lösning. En tjänst som hjälper dig att sammanställa resultat och skatt av dina transaktioner oavsett om det handlar om enstaka eller tusentals tillfällen.

En simpel & automatiserad lösning för traders

Det finns en tjänst som hjälper dig som utfört ett stort antal transaktioner, tjänsten heter Koinly. Deras system är helt automatiserat och du får besked om vad du ska betala i skatt på endast ett par minuter. Något som förhoppningsvis sparar dig tid och pengar.

Såhär går det till:

  1. Du skapar ett konto i Koinlys portal där du fyller i de uppgifter som behövs för deklarationen.
  2. I portalen kan du ladda upp transaktioner från din nätmäklare (den plattform du tradeat på) in i Koinlys portal.
  3. Med transaktionerna uppladdade kan du snabbt se ut hur mycket skatt du ska betala
  4. K4-blanketten är den information Skatteverket behöver om dina kryptoaffärer för deklarationen. Du får en digital K4 som du enkelt kan ladda upp till Skatteverkets hemsida, sen är deklarationen klar!
  5. Klicka här för att komma till Koinlys deklarationtjänst