Skribent: Admin
Uppdaterad
Vad säger Skatteverket om kryptovaluta?
Bankvärlden anammar långsamt kryptovalutan – nu har flera av de största bankerna i världen denna valuta i sitt tjänstesortiment. Teknologiföretag har använt den sedan starten och stora företag som gemensamt har miljarder användare har inlett en användarexpansion i kryptovaluta. Detta driver tillväxten och värdet i valutan och det går mycket snabbt! Världshistoriens största mega-boom efter att internet gjorde sitt intåg har inletts, och när allt fler användare kopplar sig till kryptovaluta desto mer växer den.
Skattedeklaration
Kom igång med kryptohandel kan vara svårt speciellt när det kommer med deklarationen. Men om du har hållt på med krypto handel så ska man deklarera sin handel. Det kan gälla allt från bytt kryptovaluta mot annat valutaslag, om du har lånat ut kryptovaluta, om du har använt kryptovaluta som insats för spel och om du gjort ett inköp där du använt kryptovaluta. Om du exempelvis har en onlineshop på ditt företag och tar betalt i bitcoin med bokför denna transaktion i kronor räknas det som att du gör ett eget uttag av bitcoin i samma ögonblick som du tar emot dem från kunden. Detta ska redovisas i Skattedeklarationen på bilaga K4 och avser bitcoin som inte räknas som lager i verksamheten.
Handel med kryptovaluta ska redovisas
Redovisning av handel med kryptovaluta sker i skattedeklarationen och du ska erlägga skatt för vinst och får dra av en förlust. Detta gäller för alla kryptovalutor, inte enbart bitcoin. Om du är anställd och har valt att ta emot lön i form av kryptovaluta ska omkostnadsbeloppet beräknas till det marknadsvärde som gällde för kryptovalutan när du fick lönen utbetalad. Om du sålt något och fått betalning i kryptovaluta ska värdeförändringen räknas från den dag du erhöll betalningen och beskattas som inkomst av kapital. Om du redovisar kryptovalutan som lagertillgång redovisas din intäkt som näringsverksamhetens inkomst.
Deklarera bara när du säljer eller gör dig av med kryptovaluta
När du äger kryptovaluta ska du inte deklarera värdeuppgångar eller nedgångar, det gör du när du säljer den. Vinster beskattas med 30% medan en förlust kan dras av med 70%. Det finns olika metoder som man kan använda, läs mer om detta på Skatteverkets sida.