Uppdaterad

Vad är en Initial Coin Offering (ICO)?

Skribent: Admin

En kryptovaluta ICO är ett oreglerat fenomen där någon eller några personer försöker samla in kapital för att kunna finansiera skapandet av en kommande krypto-projekt. I utbyte av etablerade kryptovalutor så delas det ut “tokens”.
ICO

ICO är ett oreglerat fenomen där någon eller några personer försöker samla in kapital för att kunna finansiera skapandet av en kommande kryptovaluta. I utbyte av etablerade kryptovalutor så delas det ut “tokens”. En ICO inleds av skaparna för att på ett oreglerat sätt samla in kapital, de kan därmed hoppa över allt det byråkratiska som medföljer när man som organisation eller företag kopplar in riskkapitalister eller banker. För att investera i en ICO besöker man tillhörande  hemsida skriver på ett avtal och för över pengar till projektets startup, tillbaka får man tokens så se till att din plånbok kan lagra dessa (ERC-20 tokens är vanligast)

När en kryptovaluta-startup vill samla in pengar genom ett Initial Coin Offering (ICO), skapar det vanligen något som liknar en affärside, denna kallas “White paper” denna anger vad projektet handlar om och hittas på deras hemsida. Dokumentet anger vilka behov projektet kommer att tillgodose, hur mycket pengar som krävs, och hur mycket många “tokens” som projektets tidiga investerare kommer få. Vidare kan man i “White paper” läsa om vilken typ av valuta som accepteras och hur länge ICO-kampanjen kommer att pågå.

Under kampanjen kan man alltså investera i “tokens” med fiat eller virtuell valuta. Dessa kan för enkelhetens skull liknas vid aktier i ett företag som säljs till investerare. Om de ihopsamlade totala värdet av insamlingen inte uppfyller de minimikrav som företaget behöver, returneras pengarna till investerarna och kampanjen avslutas.Anledningen till att så många investerar i ICOs är att köparna är övertygade om att priset för valutan ökar i samband med lansering, vilket de ofta gör. ICOs liknar crowdfunding, men skiljer sig då de tidiga investerarna motiveras av en potentiell avkastning, medan en crowdfunding i grunden består donationer..

Risk för scam kryptovaluta

Även om det finns exempel på många framgångsrika ICO-kampanjer, så bör man som investerare vara försiktig. Detta eftersom vissa ICO- eller crowdsale-kampanjer har visat sig vara bedrägerier. Eftersom insamlingarna inte regleras av finansiella myndigheter, så kan pengar som försvinner aldrig återfås. Det har hänt att personer har lanserat ett projekt, samlat in miljontals kronor och sedan gått upp i rök. så innan du investerar i en ICO, granska följande aspekter

Teamet – Vad har dom för rykte och status i kryptovärlden, några referenser?
”White paper” – Om du inte känner att du kan analysera själv så läs andras analyser.
Roadmap – Deras plan för framtiden ska vara tydlig och strukturerad
Transparens – Namn och bilder på ansvariga (Se till att de verkligen existerar)