Blockkedja och kryptovalutaÄr det inte spännande att få tillhöra denna banbrytande generation som står mitt inne i några av de största tekniska förändringarna? Blockkedjeteknologin!
Men förstår vi verkligen vikten av blockkedjor? När ”blockchain”eller ”blockkedjor” nämns tänker de flesta på kryptovaluta, och framförallt går tanken till den mest kända kryptovalutan, bitcoin (BTC). Men hela kryptovärlden är full av möjligheter för den som är nyfiken! Det finns en stor potential vid sidan av bitcoin och online valutatransaktioner. Blockkedjeteknologin står på tröskeln till att förändra världen.

Blockkedjeteknik

Blockkedjeteknologin är ung. Den uppfanns av Satoshi Nakamoto så sent som 2008 och ska inte förväxlas med bitcoin. Blockkedjan är tekniken i botten och bitcoin är tillämpningen av den. Bitcoin var början till blockkedjeteknologin och under årens lopp har flera olika blockkedjor och tillämpningar utvecklats. En annan stor kryptovaluta är Ethereum (ETH) som representerar en av dessa utvecklade blockkedjor. Ethereum levererade möjligheten till att ha ”smarta kontrakt”, vilket i
sig var en revolution. Till exempel kan du låna ut dina Ethereum till en satt ränta genom att använda ett ”smart kontrakt”. Allting går automatiskt. När kontraktet går ut kommer pengarna tillbaka till ditt konto. Ett smart kontrakt är en del av en kod på en blockkedja som kan användas till allt från försäkringar till gaming.

Blockkedjeteknik består av en decentraliserad huvudbok som är offentlig och öppet visar alla transaktioner som sker. Alla i nätverket kan se dem och ingen äger dem. Man kan säga att en blockkedja består av validerade block med kryptografiska transaktioner som verifieras av matematiska algoritmer. Informationen lagras i många kopior, en på varje nod (dator) i nätverket. Med andra ord – en blockkedja är en komplett distribuerad lista över transaktioner som görs med ett
digitalt objekt. Det är decentraliseringen som gör blockkedjor säkra och användningsområdena många.

Läs mer om blockkedjor och bitcoin.

Funderar du på att investera i en blockkedja?

Tillhör du de som vill vara med på resan? Det mest intressanta är att du inte behöver vara miljonär. Vem som helst, liten eller stor investerare kan vara med på resan. Att investera i kryptovaluta och blockkedjor är verkligen öppet för alla.
Tekniken är ju dessutom oerhört spännande – vem vill inte vara med! – den har utvecklats i rasande fart och slingrat sig in överallt i samhället. Blockkedjetekniken kommer att revolutionera finansiella tjänster, kapitalmarknader, myndigheter, utbildning, konsumenttjänster med mera. Det finns tusentals blockkedjor som dessa exempel, var och en används för olika sorters applikationer. Kanske är det mindre vanligt att du, om du är småsparande konsument som köper kryptovaluta, tänker på tekniken bakom – men det kan vara viktigt. Teknikutveckling är en vital del i analysen när man väljer vad man ska investera i, och varje kryptovaluta representerar olika plattformar.

World Economic Forum har förutspått att 10 % av världsekonomin (globalt BNP), återfinns lagrad i en blockkedja redan år 2025¹. Hedgefonder investerar för fullt i kryptovalutor, de flesta handlar med bitcon (BTC), ethereum (ETH), ripple (XRP), litecoin (LTC), bitcoin cash (BCH) och Electro Optical System (EOS).

Tekniken styrs av folket – var redo för helt nya världsvalutor

Vi har knappt skrapat på ytan i denna monstruösa, men positiva utveckling. Den påminner om utvecklingen av internet. Människor byggde protokollen för internet och kom överens om ett regelverk som internet nu baseras på och som alla fritt kan använda. Det som är annorlunda denna gång är vem som tjänar på det. Nu kan vi alla vara med.

Ta exempelvis TCP/IP protokollen med specifik paketerad data som skickas runt på internet – den avsänds och tas emot. Stora teknologibolag som exempelvis Twitter, Google och Facebook byggdes på toppen av dessa fria protokoll, de tjänade massor av pengar på detta, mycket mer än de människor som var del av byggandet från början.

Blockkedjeteknologin är annorlunda. Här finns ingen chef som styr det som händer på plattformen, här ser alla deltagare vad som händer och man deltar gemensamt. Det kan förstås vara både positivt och negativt. Blockkedjan är byggd på tusentals noder (deltagande datorer). Beslut tas gemensamt mellan noderna i ett distribuerat system. Inget bolag eller chef kan ändra på denna ordning. Även om ett lands regering skulle censurera eller förbjuda blockkedjeteknologin kommer kedjan fortfarande
att fungera intakt i de andra länderna.

Tanken är svindlande. Att vi alla kan vara med i nästa generations internet genom att äga tillgångar i blockkedjorna. Små eller stora tillgångar – vi väljer själva. Vi kan gemensamt äga protokollen genom att köpa kryptovaluta – detta ägande var omöjligt för internet.

¹ Källa: World Economic Forum