Metaverse – futuristiskt universum som kopplar ihop ekonomier och digital identitet

Vet du vad Metaverse är?

Den fysiska och virtuella världen smälter alltmer samman och vi kan hantera båda världarna med en touch eller en knapptryckning. Metaverse är den virtuella, tredimensionella värld som har fokus på social sammanlänkning. Metaverse beskrivs ibland som en virtuell, hypotetisk upprepning av internet. Det utvecklas löpande flera metaverser, eller ”plattformar”, som innehåller integration mellan fysiska och virtuella ekonomier. Nu är betalning med kryptovaluta mycket lättillgängligt som en av delarna i en Metaverse.

Metaversum är framtidsarenan

Metaverse är inte helt problemfritt. Det finns förstås samma utmaningar inom användarsäkerhet som för sociala media i övrigt, men möjligheterna är oändliga. Metaverse är ett 3D-universum online och en framtida arena där man kan arbeta, ha sociala sammankomster och utföra saker tillsammans. Företag kan anordna föreläsningar, skapa temagrupper eller annat. De företag som inte förbereder sig för Metaverse kommer förmodligen att hamna i bakvattnet – det finns redan flera plattformar med dessa element inbyggda. För visst är det praktiskt att ha ett VR-möte (virtual reality) med headset på det virtuella kontoret där du ordnar med dina bitcoins och din ekonomi i Metaversen. Här kan en digital ekonomi nå sitt klimax med verklighetstoken och NTF:er (virtuella samlarobjekt). Den underliggande blockkedjetekniken mixas redan med VR-appar.


Videospel är nära metaverseupplevelsen och drar stor publik, exempelvis multispelet Fortnite drog över 12 miljoner deltagare i en av de virtuella musikturnéerna. Potentialen att samla en stor publik runt produkter eller sociala tillställningar är gigantisk.

Integrera ditt liv med metaversen!

Hela livet kombineras på ett och samma ställe. Man kan distansarbeta i Metaverse och samverka med kollegorna i 3D-kontoret i form av avatarer. Framtiden kan innebära fler pandeminer och arbetssätt som detta blir en naturlig del och en kombination med vår fysiska värld. Det finns redan virtuella 3D-projekt som erbjuder marknadsplatser som t ex NTF-marknader där man kan byta samlarobjekt. Kryptovalutan adderar bevis på ägande och en värdeöverföring med andra nyckeldelar för exempelvis styrning. Det behöver finnas säkerställda sätt att påvisa ägande om företag ska kunna göra affärer i Metaversen. Blockkedjetekniken har redan lösningen för hur olika plattformar kan kopplas samman.

En enad Metaverse?

Facebook i sällskap med flera större företag vill gärna att det ska finnas en enda global Metaverse. Facebooks eget kryptoprojekt Diem stablecoin passar som hand i handske till detta. Det kan finnas planer på att Metaverse ska användas till distansarbete och för att ge människor i U-länder bättre möjligheter. De stora techbolagen trycker på utvecklingen, och även om en enda global Metaverse kan vara i fjärran är integrationen av Metaverseprojekten och blockkedjor redan här.