Uppdaterad

Lästips: Lilla boken om Bitcoin

Skribent: Admin

Lästips: Lilla boken om Bitcoin
  • Som trading och investering
  • Som ideologi (demokrati och decentralisering)
  • Som teknik (blockkedjan i fokus)
  • Som valuta (framtidens betalningsmedel)
  • Som finansiellt system i förhållande till luft-fiat
  • Som beskattningsbar tillgång (Finns en hel bok om detta)

Lilla boken om Bitcoin passar framförallt in under punkt 2. En bok som på olika sätt förklarar ideologiska aspekterna och hur ekonomisk demokrati skulle gynna stora delar av världens befolkning. Detta inte minst i övervakningssamhällen eller i länder med en ekonomi som de styrande i landet totalt förstört.

Viktigt att lyfta blicken

I Sverige är det en enda sak som nästan samtlig medierapportering handlar om, och flödet på Facebook fylls av – dvs priset. Det diskuteras om priset ska upp eller ner på kort sikt och vilka andra valutor som det är ”värt att satsa på”.

Lilla boken om Bitcoin får läsaren att lyfta blicken något och inte bara se den egna vinningen av att investera i den tillgång som gett överlägset bäst avkastning under de senaste 10 åren. För nog skapades ett så avancerat ekonomiskt system för någon större orsak än att traders skulle tjäna pengar på dess uppgång…

Hur kan ett samhälle se ut med Bitcoin som en relativt stabil världsvaluta, eller som ett digitalt guld? Vilka skulle gynnas av denna utveckling mest och hur långt har utvecklingen kommit till att detta mål är uppfyllt? Det och närliggande frågor tas upp i boken.

Rekommenderas till…

Boken är lättsam att läsa och ta till sig. Det är inte många tekniska begrepp alls utan snarare fokus på användningsområde och fördelar. Vill du förstå vilka demokratiska fördelar Bitcoin har? Då är det en av de bättre böckerna på marknaden. För dig som vill förstå hur Bitcoin är uppbyggd (mer tekniskt) rekommenderas istället andra böcker.