Kryptofond & Kryptoindex

Skribent: Admin

Att investera i en fond med kryptovalutor, alternativt ett kryptoindex innebär en automatisk diversifiering och därmed minskad risk. Kryptovalutor har mycket hög volatilitet och därmed är riskspridning extra viktigt.

Vilken fond passar dig?

  • Aktivt förvaltad fond – eller indexfond?
  • Investering via CFD eller riktig kryptovaluta?
  • Riskbenägenhet – Stort eller litet index?

Fonder och index via CFD

IG Market – Crypto 10 Index

IG.com (tidigare IG Markets) erbjuder handel i CFD med bland annat kryptovalutor som underliggande tillgång. Handeln sker med x2 eller x1,5 i hävstång beroende på storleken på kontraktet som tecknas.

Crypto 10 index är framtaget av BITA GmbH och följer värdeutvecklingen av de tio största kryptovalutorna. Detta i förhållande till dess andel av marketcap. Eftersom Bitcoin är överlägset störst kommer alltså detta index främst påverkas av Bitcoins utveckling.

Det går både att ta köp- och säljposition mot detta index.

Crypto 10 index har visserligen diversifiering genom att 10 olika kryptovalutor speglas. Men samtidigt är Bitcoin så mycket större än de övriga att det främst är den kryptovalutan som kommer styra index.

Passar för dig som vill diversifiera investeringen över flera valutor men samtidigt ha störst vikt mot Bitcoin.

Fonder och index via riktig kryptovaluta

Iconomi

Iconomi är en plattform där fonder förvaltas av externa kapitalförvaltare. Genom att skapa konto hos Iconomi går det att sätta in pengar via kreditkort alternativt skicka ETH eller BTC till kontot. Därefter går det att välja vilka fonder som investering ska ske i.

Eftersom det finns massor av olika fonder är det viktigt att förstå vilka som står bakom respektive fond och vilken strategi de följer.

De som har flest följare skriver regelbundet uppdateringar om fonderna, varför innehavet ändras osv.

Är du duktig på investering? Skapa en egen fond och tjäna provision på de som följer dig! Du väljer själv vilken nivå som avgiften ska vara på. 

En av de fonder med flest investerare har exempelvis 3 % i managementfee och 0,5% i exitfee.

Passar dig som vill investera brett mot kryptovalutor och hellre förlitar dig på duktiga förvaltare än din egen förmåga. På plattformen finns både små och stora investerare. En del relativt kända inom kryptovärlden.

Bitpanda – kryptoindex med 5,10 eller 25 valutor

Bitpanda.com är en stor österrikisk kryptobörs. En fördel med att använda börsen är att de accepterar insättningar via banköverföring, kort, Netteller och flera digitala plånböcker.

De tre index som investering kan ske i är BCI5, BCI10 och BCI25. Index som därmed innehåller 5 – 25 av de största kryptovalutorna. Detta index ombalanseras en gång i månaden utifrån vilka valutor som då är störst.

Månadssparande kan exempelvis ske genom automatisk dragning på det registrerade betalkortet.

Passar för dig som vill få en bred diversifiering och/eller vill ha månadssparande.

Övriga

Vad vi vet nås inte dessa fonder/tjänster av svenska investerare.

  • Tobam – Fransk förmögenhetsförvaltare som erbjuder kryptofond
  • Grayscale – Amerikansk förmögenhetsförvaltare med fonden Grayscale Bitcoin Trust.

Det finns även ytterligare amerikanska fonder som har köpt delar i Grayscale Bitcoin Trust och på så vis investerat i kryptovalutor.