Deklarera kryptovaluta & Bitcoin 2024

Förvirrad när det nu är dags att deklarera kryptovaluta? Du är inte ensam, faktum är att deklarationen länge har inneburit huvudvärk för personer som valt att investera i Bitcoin eller planerar att köpa Bitcoin. Värst har det varit för personer som sysslat med trading, det vill säga många köp och sälj eftersom skatteverket kräver att du ska skatta på kryptovaluta genom att redovisa vinsten för varje ”avyttring” vilket innefattar:

  • Försäljning av kryptovaluta
  • Växling mellan kryptovalutor
  • Köp med kryptovalutor.

Få inte panik för som tur är har det dykt upp flera olika tjänster som noterat behovet av hjälp när det kommer till deklaration av kryptovalutor. Vår favorit är Koinly, vi kommer nedan att berätta mer om koinly samt förklara varför vi tycker att de erbjuder den bästa tjänster i dagsläget för de som vill ha hjälp att redovisa sina krypto affärer. Kom ihåg att du slipper skatta manuellt om du väljer att investera i Bitcoin genom att köpa Bitcoin certifikat via Avanza, dessa innehav schablonbeskattas nämligen.

Först – Vilka är Koinly?

Koinlys hemsida skriver företaget:

Vi är ett team av kryptoinvesterare, ingenjörer och visionärer på uppdrag att förenkla kryptospårning och skatterapportering.

Koinly lanserades 2018 och är nu den snabbast växande skattelösningen för kryptovalutor.

Koinly.io

Deklarera bitcoin

Vidare skriver Koinly att de är den ledande tjänsten för deklaration och spårning av köp och sälj av kryptovaluta samt att de är den första tjänsten riktade mot traders. Även om koinly erbjuder anpassade tjänster för traders så erbjuder de även mindre paket som passa småsparare och krypto/Bitcoin-entusiaster, det vill säga personer som utfört en mindre mängd transaktioner, avyttringar eller köp med Bitcoin eller liknande.

Via koinlys plattform kan du synka din profil till i princip alla kryptohandelsplatser på marknaden och importera din transationshistorik för att få en överblick av dessa i koinlys portal. Vidare kan du koppla din Bitcoinadress i blockkedjan till Koinlys tjänst vilket innebär att din köp/sälj-historik automatiskt laddas upp i deras portal. Det bästa av allt är att allt detta är helt gratis. Det Koinly sedan tar betalt för är själva uträkningen och sammanställningen av K4-ankäten som skatteverket efterfrågar.

Deklarera kryptovaluta med koinly

  • Du skapar ett konto i Koinlys portal – därifrån kan du ladda upp transaktioner från din nätmäklare in i Koinlys portal.
  • Med transaktionerna uppladdade kan du snabbt se ut hur mycket skatt du ska betala, vilket du kan se innan du köper tjänsten
  • K4-blanketten är den information Skatteverket behöver om dina kryptoaffärer för deklarationen
  • Om du väljer att köpa tjänsten får du en digital K4 som du enkelt kan ladda upp till Skatteverkets hemsida, sen är deklarationen klar!

Gå till koinlys hemsida genom att klicka här

deklarera kryptovaluta

FAQ – Frågor och svar

Vilka länder stöder ni?

Vi stödjer Sverige, Norge, Finland, Danmark, USA och flera andra länder inom Europa.

Vad är en transaktion?

En transaktion kan vara en insättning, uttag eller en trade på någon av dina wallets/exchanges. Många exchanges kan genomföra en order i flera mindre trades, i sådana fall kan Koinly kombinera alla trades på en transaktion så att du slipper uppgradera i onödan.

Kan jag prova gratis?

Ja! Vi har en oändlig gratisversion som du kan använda för att prova Koinly. Du behöver bara köpa en prisplan när du är redo att ladda ner din skatteformulär (K4).

Hur många gånger kan jag skapa rapporter?

Du får skapa och ladda ner hur många rapporter du vill för det året som du köpt ett prisplan för.

Kan jag se min kapitalvinst/förlust innan jag köper en prisplan?

Visst kan du göra det, när du har lagt till dina transaktioner kommer Koinly att räkna fram dina kapital vinster. Du kan se den total kapitalvinsten för vilket år du vill.

Vilka betalningsmetoder accepterar ni?

Vi accepterar endast kreditkortbetalningar just nu. Din kortinformation behandlas av Stripe, som är samma företag som behandlar betalningar för Uber, AirBnb och andra toppföretag.

Kan jag uppgradera efter att ha köpt en prisplan?

Ja, om du upptäcker att du har överskridit transaktionsgränserna för din prisplan kan du uppgradera genom att betala skillnaden.

Jag har mer än 10 000 transaktioner. Vilken prisplan ska jag köpa?

Du kan köpa vår Oracle-plan och kontakta vår support för att uppgradera den. Pris för extra transaktioner är: $10 för varje 1000 transaktioner.

deklarera kryptovaluta