Uppdaterad

Kina förbjuder Bitcoin-transaktioner

Skribent: Admin

Kina har länge varit negativt till digitala valutor och hade redan tagit steget att förbjuda bitcoin-brytning inom landet. Att förbjuda handeln med kryptovaluta höjer ribban ytterligare ett steg, men inte nog med det – övervakning kommer att ske så att betalföretag och finansinstitut inte smyger omkring med krypto. Detta kommer att klassas som ”kriminell aktivitet”, så var försiktig med att åka till Kina med bitcoin i handen.

Städa undan konkurrens?

Vad ligger bakom detta aggressiva ”move” mot kryptovaluta, förmodligen inte ogillande eftersom man smider andra planer – det är snarare ett sätt att rensa bort konkurrens. Trots att Kinas centralbank motiverar beslutet med att kryptovaluta underlättar för penningtvätt och stör finansiell stabilitet utvecklar Kina sin egen digitala valuta. Intressant. Är det så man ska göra när man vill röja undan kraftfulla konkurrenter? Man förbjuder dem helt enkelt.

Kina bromsar ”big tech”

Kina vill ta egen kontroll över blockkedjeteknologin, men det handlar egentligen om hela tekniksfären. Man vill bli mindre beroende av Silicon Valley och omvärlden och ökar sin budget för teknikutveckling avsevärt. Myndigheterna slår ner mot de globala kinesiska aktörerna Alibaba, Tencent med flera. Överhuvudtaget har Kinas teknikutvecklingsbudgetar ökat massivt undan för undan, framförallt inom nya teknikområden och även specifikt miljöteknik och hållbarhet. Blir det ett ”Kinacoin” på menyn framöver?

Källa:
Bloomberg News
Dagens Industri
Svenska Dagbladet
Ny Teknik