Har Bitcoin blivit mainstream?

Vi har för några veckor sedan kunnat läsa i nyheterna om hur Elon Musk och hans Tesla investerat 1,5 miljarder dollar i den populära kryptovalutan. Tesla, ett av världens mest hajpade företag, har även gått ut med att de inom en snar framtid kommer låta kunderna köpa sina bilar med bitcoin.

Nästan samtidigt gick ett av Sveriges mest hajpade företag, Klarna, ut och meddelade att man kommer lansera ett samarbete med kryptomäklaren Safello. Klarnas betalningslösningar kommer göra det möjligt för Safellos 180 000 kunder att köpa kryptovaluta från sitt bankkonto.

Safello har även nyligen berättat att de ansökt om en notering på svenska First North-börsen.

Det verkar onekligen som att krypto, och bitcoin i synnerhet, blivit mer och mer rumsrent bland den stora massan. Och i samband med det ökande intresset för bitcoin hos allmänheten har alltfler informationssidor vuxit fram på nätet.

Elon Musk tror på Bitcoin

Att Teslas excentriske grundare är ett fan av bitcoin har länge varit känt bland de insatta. Med nästan 50 miljoner följare på hans Twitter-konto har han makt att påverka även de som i vanliga fall inte bryr sig om krypto. När han för någon månad sedan la till #bitcoin i sin profil, tillsammans med en del andra kända profiler, påverkades kursen rejält.

Och att Tesla under 2020 investerat en så pass stor summa ger valutan legitimitet i mångas ögon. Men det som analytikerna framförallt tror kommer påverka i det lite längre perspektivet är nyheten om att företaget även planerar att ta betalt i bitcoin framöver.

Detta tror många bedömare kan hjälpa till att tvätta bort stämpeln att bitcoin används för att köpa saker som är olagligt. Skulle fler företag inom fordonsindustrin öppna upp för något liknande tror många analytiker att det skulle påverka kursen rejält uppåt.

Klarna + Safello = sant

Samarbetet mellan Klarna och Safello har inte fått lika stor uppmärksamhet utanför krypto-världen. Det visar dock på hur den traditionella bankvärlden blir mer och mer frånsprungen.

Klarna värderades i sin senaste kapitalrunda till 30 miljarder dollar. Det är ungefär lika mycket som Nordeas totala börsvärde, och långt över värdet för både Swedbank och SEB. Att Klarna nu gör sitt första samarbete inom kryptovalutor ses av flera experter som ett tecken på att bitcoin inte längre är något som används till att köpa droger på Darknet, utan att den faktiskt gått och blivit mainstream.

För Safello är samarbetet viktigt av två skäl. Dels kan de nu, förutom Swish, erbjuda direktbetalning för krypto via användarens bankkonto. Det kommer bli särskilt intressant för de kunder som vill lägga större ordrar, en ligt Safellos VD Frank Schuil.

Det andra skälet har att göra med Safellos kommande börsnotering och expansion till nya marknader. Klarnas Open Banking-plattform har kopplingar till mer än 5 000 banker i 18 länder över hela Europa. Vill Safello gå in i ett nytt land, där Klarna är närvarande, är betallösningen därmed redan integrerad.

Fler tecken på ökad acceptans av Bitcoin

Det här är två händelser som inträffat nyligen (och i samband med att bitcoin nått den magiska gränsen på 50 000 USD). De är långt ifrån de enda tecknen på hur acceptansen av bitcoin som valuta ökat bland de större företagen:

  • I oktober 2020 började PayPal låta sina användare betala med bitcoin hos alla deras 26 miljoner anslutna e-handelsbutiker.
  • I januari 2021 uttalar sig investmentbanken JPMorgan Chase & Co om att kursen på bitcoin potentiellt kan nå 146 000 USD.
  • I februari berättar Mastercard om sina planer på att aktivt supporta krypto-betalningar över hela deras nätverk.

Kollar man Googles egna verktyg, Google Trends, syns det också en väldigt tydlig uppgång för sökningar på termen “bitcoin” de senaste månaderna:

Slutsats

Bitcoin har fallit lite från toppnoteringen på drygt 50 000 USD de senaste dagarna. Historiskt sett har kursen varit väldigt volatil och det är omöjligt att sia om huruvida den kommer fortsätta falla eller gå upp igen.

Bitcoin är kanske inte mainstream riktigt ännu. Klart är dock att valutan tagit flera steg på vägen den senaste tiden mot att bli just det. Och det är med spänning vi blickar fram emot vad 2021 har att erbjuda för kryptovärlden.