Finansiella investeringar är ett sätt att bygga rikedom men det är inte enbart till för de välbärgade. Vem som helst kan göra det och du behöver inte en stor förmögenhet för att komma igång. Även en mindre investering kan växa sig stor över tid. Investeringar handlar om att “arbeta smartare, inte hårdare”. De flesta arbetar hårt på sina arbeten för att försörja sig, så varför inte investera några av de hårt intjänade pengarna för dina framtida behov. Att investera är trots allt ett bra sätt att få ut det mesta av pengarna du tjänar.

Få dina pengar att generera mer pengar

Det finns två sätt att tjäna pengar. Antingen arbetar du ihop dina pengar eller får du dina tillgångar att arbeta åt dig. De flesta gillar tanken på att inte behöva arbeta under hela sina liv men om du inte investerar dina pengar så kommer dem inte att arbeta åt dig och du kommer aldrig ha mer pengar än du sparar. Genom att investera dina pengar får du dina pengar att generera mer pengar. Det finns såklart en risk att du förlorar dina pengar i investeringar men om du investerar klokt så kommer din potential att tjäna mer pengar att vara högre än om du aldrig investerar. Om du är osäker på hur du kommer igång med dina investeringar så var inte rädd för att söka finansiell rådgivning. Oavsett om det är från en familjemedlem eller en professionell investeringsrådgivare så är det alltid en bra idé att få en andra åsikt, så du kan öka dina chanser för att investera rätt.

Säkra din framtid

Investeringar är ett bra sätt att säkra din framtid. Många människor använder investeringar för att spara till t.ex. ett hus, sina barns framtid eller till deras pension. Det är viktigt att du vet vad du sparar till innan du gör en investering. Detta kommer hjälpa dig att bestämma om du behöver en kortsiktig, medellång eller en långsiktig investeringsplan. Kortsiktiga investeringar har ofta en tidshorisont på 0–2 år, medellånga investeringar har 2–5 år och långsiktiga investeringar har 5+ år. Om du är i 20-års åldern kanske du inte ser poängen i att göra en långsiktig investering t.ex. till din pension redan men det är aldrig för tidigt för dig att börja investera. Ju tidigare du börjar desto mer kan dina pengar ha möjlighet att växa.

Hur mycket pengar ska jag investera?

Hur mycket pengar du bör investera beror på många olika faktorer, som vad du investerar till och hur mycket pengar du har tillgängligt att investera. Om du t.ex. investerar till pensionen måste du ha vissa faktorer i åtanke, såsom dina livsförväntningar och livsstilspreferenser vid pensionen. Det beror även på vilken typ av investering du vill göra. Om du vill investera i aktiemarknaden så kan det vara en bra idé att investera regelbundet istället för att investera alla dina pengar på en gång. Om du vill investera i fastigheter så behöver du mer pengar för att börja. Om du vill investera i kryptovalutor bör du vara extra försiktig eftersom priserna på kryptovalutor kan fluktuera kraftigt. Något du aldrig ska göra är att börja investera innan du vet att du kan betala dina månatliga räkningar. Det är även en bra idé att bygga upp en buffert innan du gör din första investering, så att du alltid har något att falla tillbaka på om något går fel.

🔗 Se de senaste inläggen från bloggare inom börs och finans