Uppdaterad

Bitcoin rusar – läge att investera?

Skribent: Admin

Från den 25:e oktober till den 28:e ökade priset alltså med ca 3000 USD.

Bitcoin-priset har haft en galen utveckling den senaste veckan. Efter att ha fallit så lågt som till 7300 USD under förra veckan, sköt priset upp till över 10 000 USD på vissa handelsplatser.

Bitcoin är dock långt ifrån sin högsta nivå som nåddes i juni på omkring 13 000 USD, men man får glädjas av att dagskursen är mer än den dubbla av vad den låg i början av året.

Andra kryptovalutor så som ethereum, litecoin, Ripple XRP och bitcoin-cash är upp mellan 7%-23%.

Ökningen som skedde från 7300 USD till över 10 300 USD genererade den tredje största 24 timmars prisökningen i Bitcoin historia.

Vad orsakade denna massiva rusning?

Många analytiker menar att kommentarer från Kinas president Xi Jinping gällande hur Kina bör ”utnyttja möjligheterna” som bitcoin’s blockkedje-teknik erbjuder.

Tidigare under 2017 förbjöd Kina transaktioner med bitcoin och andra kryptovalutor, och fredagens uttalande ses av många som ett tecken på att landet är öppna för att lätta på sina restriktioner kring Bitcoin och annan kryptovaluta.

Varför detta intresse för Kina? 

Under 2017 som var året där Bitcoin hade sin paraboliska prisutveckling var Kina var en av de största aktörerna som drev på kursen. Vissa bitcoinanalytiker tror nu att den kinesiska presidentens uttalande kan tvinga USA och andra stora länder att omfamna tekniken, vilket skulle leda till att bitcoinpriset ökar ännu mer.

Samtidigt varnar Facebooks VD Mark Zuckerberg förra veckan för att en kinesisk överlägsenhet när det kommer till inflytande i bitcoin och kryptovärlden skulle kunna innebära ett hot för den en amerikanska dollarn.

Zuckerberg menar med detta att lagstiftare i USA bör ta till vara på möjligheterna kring införandet av Facebooks kryptovaluta Libra och säger ”Kina går snabbt för att lansera en liknande idé under de kommande månaderna. Vi kan inte sitta här och anta att bara för att USA är ledare i dag så kommer det vi att fortsätta vara det, för detta krävs det att vi är och förblir innovativa”.