Bitcoin i present till folket när El Salvador legaliserar kryptovalutan!

Det kokar ute i världen – den revolutionerande blockkedjetekniken med dess många kryptovalutor är på väg in att etablera sig i samhället. Inte bara inom EU i Spanien.

Som första land i världen har nu El Salvador legaliserat kryptovalutan Bitcoin, men inte helt utan besvär. Den 1 september kryllade staden San Salvador av människor med skyltar i handen där man kunde läsa: ”Bitcoin är lika med fattigdom” samtidigt som det firades hos presidenten. Bitcoin blir landets andra officiella valuta, amerikanska dollar är den första – landet har ingen egen valuta.

Bitcoin-app

Folket kan nu ladda ner en Bitcoin-app och få Bitcoins i present i samband med att systemet för digitala betalningar startar. Regeringen har ett statligt innehav av minst 400 Bitcoins vilket motsvarar cirka 20,5 miljoner USD. Landets officiella kryptoplånbok heter Chivo och det är i den medborgarna kan registrera sig och få Bitcoin gratis för 30 USD. Bitcoin ska heller inte kapitalvinstbeskattas.

Det är en förhoppning att Bitcoin ska hjälpa majoriteten av salvadoraner som inte har tillgång till traditionella finansiella tjänster, men Bitcoin har fortfarande problemet att vara väldigt volatilt och har dessutom höga transaktionskostnader. Trots att Bitcoin alltmer accepteras är den tekniska begränsningen och oförmågan att skala upp ett hinder, Bitcoins blockkedja kan som bäst hantera 7 transaktioner per sekund. Jämför detta med VISA som hanterar 24 000 inom samma tidsspann.

Bitcoin Act

Trots begränsningar finns det många fördelar med Bitcoin, även för konsumenter som snabbt kan flytta Bitcoins mellan sina konton, eller så kallade ”wallets”. Politiskt så torde länder med svag valuta vara mycket intresserade av kryptovaluta, vilket på sikt skulle kunna bidra till att förändra landets situation. El Salvador har ögonen på sig sedan man tillkännagav Bitcoin Act i juni. Kommer landet att lyckas med detta införande? IMF är bekymrade, så även kreditvärderingsinstitutet Moody´s. Andra
länder har uttryckt oro att penningtvätt nu kan öka i El Salvador.

Blockkedjeteknologin är dock en väl tilltagen pusselbit av en viktig framtidsutvecking då den medför många olika protokoll som kan användas i alla delar av affärsvärlden och samhället i stort. Detta är nog mindre känt för gemene man som endast ser Bitcoin som en kryptovaluta. Kryptovalutor kommer att ha mycket större påverkan än enbart som betalmedel. Detta är en ny världsordning som smyger sig på.

Artikelns källor: SVT, Ny Teknik, SvD