Bitcoin mining – så funkar det

Bitcoin och för övrigt också andra kryprovalutor var utan tvekan ett av de mest omtalade fenomenen på finansmarknaden förra året, framför allt med tanke på att flera kryptovalutor steg i värde med hundratals, i vissa fall till och med tusentals procent. Men, går det verkligen att bli rik på bitcoin och andra kryprovalutor? Visst gör det. Förutom att investera och hoppas på att kursen ska stiga går det även att göra vinst på bitcoin genom så kallad bitcoin mining.

Gruvbrytning med hjälp av matematik

Även om bitcoin-kursen sjunkit på senare tid går det fortfarande att tjäna pengar på bitcoin. Ett av de mest effektiva sätten att göra detta på är att helt enkelt skapa bitcoins på egen hand genom så kallad bitcoin mining. Att skapa bitcoin rent tekniskt är en mycket komplicerad process som består av en lång rad matematiska beräkningar och den så kallade blockchain-tekniken. För att ”utvinna” bitcoin krävs därför mycket datorkapacitet, vilket innebär att inte vem som helst kan ägna sig åt att utvinna bitcoin.

Dock är det fullt möjligt att även som privatperson tjäna pengar på bitcoin-utvinning, dock krävs det några saker:

 1. Skaffa rätt hårdvara
  Eftersom bitcoin mining som sagt är en mycket krävande process räcker det inte med datorns vanliga CPU-processor utan det krävs betydligt kraftigare hårdvara, som till exempel ett grafikkort. Det finns även processorer särskilt utvecklade för bitcoin mining. De billigaste kostar strax under 2 000 kronor medan de dyraste kan kosta en bra bit över 50 000 kronor.
 2. Gå med i en mining-pool
  För att få ut så mycket bitcoins som möjligt när man utvinner bitcoin är det starkt rekommenderat att ansluta sig till en så kallad mining pool. Tillsammans med de andra medlemmar i poolen får man helt enkelt större kapacitet och kan på så sätt utvinna mer bitcoin som man sedan kan sälja för högsta möjliga bitcoin värde. Några av de största mining-poolerna är bland andra DeepBit, Slush och BTC Guild.
 3. Installera programvara
  För att kunna utvinna bitcoin krävs också att man har en viss typ av programvara. Det finns många olika typer av programvara för bitcoin mining, men de mest populära är CGMiner och BFGMiner.
 4. Skaffa en bitcoin-plånbok
  Utvunna bitcoin måste ju också förvaras någonstans och det görs i någon form av bitcoin-plånbok. Då det finns många olika bitcoin-plånböcker är ett bra tips att välja någon med hög säkerhet och som också är pålitlig.

Fler intressanta områden

Utöver mining finns massor av intressanta områden inom krypto. Lär dig mer om krypto genom att läsa på nätet, där finns en outtömlig källa av information.

Kostade sex cent

Bitcoin skapades av Satoshi Nakamoto, som troligtvis är en pseudonym för en eller flera personer, och lanserades i januari 2009. De första åren hände det inte så mycket med bitcoin. Sommaren 2010 kostade en bitcoin bara sex amerikanska cent, men sedan började det hända saker. Ett år senare hade bitcoin-kursen ökat till över tio dollar.

Sedan dess har kursen gått både uppåt och nedåt kraftigt. Under utgången av 2023 stod exempelvis kursen i ca 43 000 amerikanska dollar.