Kryptovaluta och skatt?

Om du som privatperson har investerat i kryptovaluta så behöver du förr eller senare se över din kryptovaluta skatt, precis som vid köp av aktier, deklarera eventuell vinst. I skillnad från t.ex Danmark så betraktar Sverige och Skatteverket kryptovalutor som en tillgång, detta innebär att din vinst enligt lag ska beskattas med 30% kapitalvinstskatt vid försäljning.

För den som sedan tidigare har investerat i aktier är detta inget nytt och fylls enkelt i under “Övriga råvaror, värdepapper, tillgångar” i din K4 blankett som lämnas in i samband med deklarationen. (finns att ladda ner här)

Att skatteverket klassar kryptovalutor som en tillgång och inte betraktar det som vanliga fiat-pengar innebär att du tekniskt sett är tvungen att skatta på vinsten även vid köp med Bitcoin samt all annan kryptovaluta

Hur beskattas kryptovaluta?

Vidare kräver skatteverket att du redovisar SAMTLIGA växlingar och transaktioner som har skett krypto till krypto när du deklarerar. Du bör därmed spara denna infomation (denna brukar loggas av tradingplattformarna och går oftast att ladda hem i form av ett excel-dokument). Detta är något som det svenska företaget Cointracking kan hjälpa dig med

Systemet idag är krångligt och Skatteverket verkar inte heller fullt ut ha listat ut hur detta ska gå till. Därför är de bra att ha dessa underlag om Skatteverkat skulle undra hur du lyckades ackumulera de pengar som en vacker dag trillar in på ditt bankkonto till följd av en kryptoinvestering. Vi misstänker att skatteverket inte är så intresserad av att gå igenom varje transaktion en day-trader har gjort under ett år, poängen är genom att kunna/kräva underlag – förhindra pengatvätt.

Sammanställ och håll koll på dina trades på Cointracking

Cointracking
  • Räkna ut din skatt

  • Ger en helhetsbild av dina innehav

  • Tjänsten är gratis

Besök här

Även för den som inte har växlat mellan valutor så är systemet krångligt i och med att Skatteverket betraktar Bitcoin som en tillgång och värdepapper istället för en ren valuta. Detta innebär att ett köp med Bitcoin anses vara en avyttring av kapital. 

Säg att du för ett tag sedan investerade 1000kr i Bitcoin, värdet går upp och du har en tid senare råd att köpa en dator för 10 000 med samma bitcoins. I detta fall innebär köpet en avyttring av kapital och du har därmed i praktiken realiserat en vinst på 9000 kr som enligt lag ska beskattas med 30%.

Mer information om detta finner du på skatteverkets hemsida: https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/andratillgangar/virtuellavalutor.4.15532c7b1442f256bae11b60.html

Känner du att detta känns krångligt så rekommenderar vi att du istället investerar i ett Bitcoin-certifikat eller Ethereum-certifikat via Avanza, då äger du inte valutan direkt och beskattning sker per automatik via ditt ISK-konto.

PS. Vill du läsa mer om fördelar och nackdelar med certifikat och att hålla egen kryptovaluta så kan du läsa vår guide ”Certifikat VS kryptovaluta”

2018-04-24T17:35:33+00:0011 mars, 2018|Kategorier: Guider|Taggar: , |0 kommentarer