Bitcoin plånbok (Hardware wallet) 

Att hitta säkra sätt där du kan spara dina kryptovalutor kan ibland upplevas som svårt. Det säkraste sättet att förvara dina kryptovalutor är i en hårdvaruplånbok.

Idag är det inte ovanligt att man på någon av sina enheter blir utsatt för hackers. Att spara sina kryptovalutor i en hårdvaruplåbok är ett bra alternativ för att slippa risken att datorn eller mobilen blir hackad.

Om du vill köpa en Bitcoin plånbok rekommenderar vi Ledger Nano, nedan kommer vi att gå igenom varför du bör köpa en hårdvaruplånbok och förvara dina bitcoins i samt hur dessa fungerar.

Bitcoin plånbok

Vad är en hårdvaruplånbok?

En hårvaruplånbok är en fysisk enhet som kan liknas vid en extremt simpel dator. Den kan exempelvis inte användas för surfande eller liknande. På denna enhet så kan du spara digitala saker som exempelvis kryptovalutor. De sparas sedan offline så att man inte kan komma åt dem online.

Vanligtvis så är den ganska liten, ungefär som en miniräknare.

Hur fungerar en hårdvaruplånbok för Bitcoin?

För att kunna skicka över Bitcoin till en annan person så behöver transaktionen signeras för att andra i bitcoin nätverket ska godkänna den. Godkänns den så hamnar den sedan i blockkedjan och transaktionen går igenom.

För att kunna signera transaktionen så behövs en privat nyckel. Den privata nyckeln är därför väldigt viktig och något som man inte vill ska hamna i fel händer. Utan den privata nyckeln så kommer du inte åt dina digitala pengar.

En hårdvaruplånbok sparar dina privata nycklar offline. Den är inte uppkopplad mot något nätverk och enda sättet att få ut nycklarna är genom att ha den i sin hand.

På hårdvaruplånboken så sköter man signeringen av transaktionen. Vanligtvis så kopplar man in hårdvaruplånboken med en sladd när den ska användas. Därefter sköter du signeringen via en app på mobilen eller ett program på datorn.

Hårdvaruplånboken skyddar dina privata nycklar med hjälp av en pin-kod som man endast kan testa ett begränsat antal försök. Eftersom signeringen sker på hårdvaruplånboken så lämnar aldrig dina privata nycklar enheten.

Varför ska man ha en hårdvaruplånbok?

Att förvara kryptovalutor säkert kan vara väldigt svårt. Att spara dem på datorn kan vara ödesdigert ifall du får något virus på just den datorn. Då kan hackers komma åt dina lösenord och dina kryptovalutor.

Har du en stor summa bitcoin eller andra kryptovalutor så brukar man rekommendera att man sparar dem på ett ställe där de inte kommer i kontakt med internet. Det kan man göra genom att skriva ned dem på ett papper. Det är dock inte att föredra då du behöver importera nyckeln till en vanlig plånbok när du ska använda bitcoinsen. Då exponeras din nyckel och med det kommer risker.

Att använda sig av en hårdvaruplånbok är därför att föredra då nycklarna aldrig lämnar enheten. Då eliminerar du också riskerna.

Har du en ganska stor summa bitcoins så är det definitivit värt att använda sig av en hårdvaruplånbok då kostnaden inte är så stor.

Vilka tillverkare finns det?

På marknaden idag så finns det egentligen två stora aktörer, Ledge och Trezor. De har funnits i ungefär 5 år och är välkända samt pålitliga.

Två aktuella modeller är Ledger Nano S (699:-) och Ledger Nano X (1499:-). Med tanke på priset så passar dessa plånböcker bäst för personer som äger och förvarar en relativt stor summa i bitcoins, har du endast en mindre summa kanske inte värt att investera i en hårdvaruplånbok utan räcker med en mjukvaruplånbok.

Denna artikel är skriven av Oliver, som driver digital-inkomst.se.